-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, mohla bych se dozvědět víc o vzniku příjmení Vobořil? Ve kterém století toto příjmení vzniklo? A i jeho význam.
Dobrý den,
příjmení Vobořil má původ ve slovesu (v)obořit= pobořit; obořit se na někoho = napadnout ho. Kdy se začalo příjmení u nás vyskytovat není bohužel v publikacích, které máme k dispozici, uvedeno.
Pokud byste potřebovala podrobnější informace, doporučujeme Vám obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html).
Pokud by Vás zajímaly také statistky četnosti výskytu příjmení v České republice, navrhujeme Vám stránky http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php nebo http://www.kdejsme.cz/.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
20.10.2015 11:23