Příjmení Veštšík / Veščík / Veščičík
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mne původ přijmení Veštšík / Veščík / Veščičík. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale bohužel se nám nepodařilo najít ani jedno z uvedených příjmení v nám dostupných zdrojích, které se zabývají původem příjmení.
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, kde by Vám odborníci na český jazyk pravděpodobně mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Podle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice pouze 12 lidí s příjmením Veštšík/-ová. Z toho 6 mužů (věkový průměr 33 let) a 6 žen (věkový průměr 26 let). Tito žili na konci roku 2012 v České lípě a Liberci. Dále v roce 2012 žilo v ČR pouze 5 osob s příjmením Veščičík/ -ová. Z toho 2 muži (věkový průměr 81 let) a 3 ženy (věkový průměr 77 let). Příjmení Veščík/ -ová se nám v těchto statistikách vůbec nepodařilo vyhledat. Další statistické údaje v případě zájmu najdete na zmíněných stránkách www.nasejmena.cz.
Pravděpodobně právě nízký výskyt uvedených příjmení zapříčinil, že nejsou zařazena do níže uvedených příruček zabývajících se příjmeními.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : TAX AZ KORT, 2002. ISBN 80.238-8173-6.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 11:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu