Příjmení Vávra a Mahdalík
Text dotazu
Prosím o sdělení jak vznikla příjmení Vávra a
Mahdalík.
Předem srdečně děkuju.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Vávra má původ v osobním jménu Vavřinec. Etymologický výklad tohoto jména naleznete v archivu služby Ptejte se knihovny na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2011/puvod-prijmeni-18/ .
Pro zajímavost Vám uvádíme, že již roku 1585 bylo zmiňovano toto příjmení patrně v jakési kronice "Vavřinec Kychyňka..., téhož Vávry sestra".
Příjmení Mahdalík je zdrobnělinou příjmení Mahdal - tedy jeho význam je odvozen od významu tohoto příjmení. Význam příjmení Mahdal naleznete opět v archivu služby na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/puvod-prijmeni-mahdal/ .
Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 5656 mužů a
6053 žen s příjmením Vávra/-ová; 98 mužů a 99 žen s příjmení Mahdalík/-ová, viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Dle webových stránek www.kdejsme.cz bylo registrováno nejvíce nositelů příjmení Vávra-Vávrová v oblasti Prahy, dále Uherského Hradiště, Českých Budějovic či Hradce Králové; příjmení Mahdalík-Mahdalíkoví výrazně v oblasti Uherského Brodu a Uherského Hradiště, méně poté v Plzni, Zlíně či Praze.
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s.
ISBN 978-80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.07.2012 15:18
Lucie píše:
Neděle 24.07.2016 22:21
V citaci máte chybu, je to Dobrava Moldanová, nikolí Moldánová.
PSK - admin píše:
Pondělí 25.07.2016 08:49
Dobrý den,
děkujeme za upozornění. Autorka se skutečně jmenuje Moldanová, viz. https://cs.wikipedia.org/wiki/Dobrava_Moldanov%C3%A1. Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu