Příjmení Vala
Text dotazu
Dobrý den.Rád bych se dozvěděl něco více o příjmení Vala. O jeho vzniku,významu a původu.Předem děkuji za ochotu.
Odpověď
Dobrý den, příjmení Vala je doloženo v Čechách v r. 1501 (Valentinus Vala). Bylo vytvořeno z osobního jména Valentin (z lat. Valentinus, valens - mocný, silný, kypící zdravím).
Podle těchto pramenů:
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- Vyd. 2., upr.. -- Praha : Agentura Pankrác, 2004. -- 229 s. ; 24 cm
Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení / Vladimír Mates. -- Vyd. 2.. -- Praha : Epocha, 2002. -- 319 s. ; 21 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2008 15:21
Ema Valová píše:
Čtvrtek 03.01.2019 13:47
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ přijímení Vala a Vaněk. Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 08.01.2019 13:01
Dobrý den,
příjmení Vala bylo dle knihy "Naše příjmení" odvozeno z osobního jména Valentin (jméno pochází z latiny a znamená zdravím kypící).
Druhé Vámi uvedené příjmení Vaněk bylo taktéž odvozeno z osobního jména. V tomto případě z osobního jména Václav (ze staročeštiny = více slavný).
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 1720 mužů a 1925 žen s příjmením Vala/Valová a 7612 mužů a 7934 žen s příjmením Vaněk/Vaňková. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu