příjmení Ullreichová a Vašatová
Text dotazu
Dobrý den,
mám velikou prosbu. Ráda bych věděla význam příjmení Ullreichová. A dále ještě příjmení Vašatová.
Za vyřízení moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale konkrétně příjmení Ullreich/ Ullreichová se nám nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích. Pravděpodobně nízký výskyt tohoto příjmení na území České republiky (pouze 23 osob) zapříčinil, že nebylo zařazeno do žádné z níže uvedených příruček, zabývajících se původem a významem příjmení. Přesto se domníváme, že by mohlo mít toto příjmení stejný základ jako příjmení Ullrich, či Ulreich (s jedním l), která vznikla z německého osobního jména Ulrich. Uodal = dědictví, rich = vládce; vládce nad dědičným statkem. Českou podobou tohoto jména je Oldřich.
A příjmení Vašata/ Vašatová vzniklo jako zhrubělá odvozenina od osobního jména Václav = více slavný. Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2011 žilo v České republice dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz 518 osob s příjmením Vašata/ Vašatová. Z toho 235 mužů a 283 žen. Nejčastěji pak Hradec Králové, Kostelec nad Orlicí, Trutnov, Rychnov nad Kněžnou.
Zdroje:
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Projité zdroje:
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2012 18:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu