Příjmení Turták
Text dotazu
Dobrý den, jak vzniklo příjmení Turták? Snažil jsem se to dohledat, ale nic jsem nenašel. Tak proto chci poprosit vás, jestli byste mi neposlali info o tomto příjmení.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme, se, ale bohužel se nám také nepodařilo v žádných nám dostupných zdrojích dohledat nějaké informace k příjmení Turták/ Turtáková. Pokud byste tedy měl zájem, můžete se se svým dotazem také ještě zkusit obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR.  http://www.ujc.cas.cz/, kde by Vám mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, žilo k prosinci 2011 v České republice 444 osob s příjmením Turták/ Turtáková. Z toho 230 mužů a 214 žen. Nejčastěji pak v Ústí nad Labem, České Třebové, Praze či Rýmařově.
Zdroje:
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz
Projité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec :
Tax az kort, 2002. ISBN 80-238-8173-6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.12.2012 11:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu