příjmení Tumpach
Text dotazu
púvod příjmení Tumpach
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Tumpach vzniklo z místního jména Tumbach v Horních Rakousích; též ze středohornoněmeckého (od 12. do 16. století) přídavného jména "tumphaft" = pošetilý, hloupý; srovnej rčení: je z toho tumpachový (být z něčeho tumpachový / magor = ze starého německého tumphaft (=hloupý), být zmatený z něčeho, být z něčeho janek / jelen / na větvi).
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území 217 mužů a 210 žen s příjmením Tumpach/Tumpachová.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 201. ISBN 80-86781-03-8.
* Slovník české frazeologie a idiomatiky: výrazy slovesné. A-P. Praha: Academia, 1994. Str. 413. ISBN 80-200-0503-X.
* Statistiky na portálu Kde Jsme https://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.01.2012 15:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu