příjmení Totušek
Text dotazu
Přeji hezký den.
Chtěl bych se zeptat na původ příjmení TOTUŠEK. Při bádání po předcích jsem zjistil, že se v této podobě psalo již v roce 1625. Toto jméno se hojně vyskytovalo v Jimramově a okolí a všichni Totuškové, se kterými jsem se setkal, měli předky z tohoto regionu.
Odpověď
Dobrý den,
konkrétně příjmení Totušek není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno.
Není ovšem vyloučené, že toto příjmení bylo odvozeno, podobně jako příjmení Tot, Tota, Totek, Totík či Totka, z maďarštiny, kde slovo toth, töth je používáno ve významu Slovák.
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 71 mužů a 75 žen s příjmením Totušek/Totušková, informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.kdejsme.cz.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.06.2012 08:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu