příjmení Tobišek
Text dotazu
Dobrý den, strašně rád bych věděl původ přijmení Tobišek.
Předem děkuji za jakoukoli odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Tobišek je odvozeno od osobního jména Tobiáš. Toto hebrejské jméno (původní tvar Towijjáh) znamená "bůh je dobrotivý", popř. "mým dobrem (statkem) je bůh".
Dle webových stránek www.kdejsme.cz žije v ČR 21 mužů a 176 žen s příjmením Tobišek/Tobišková (větší počet žen může být dán tím, že příjm. Tobišková je ženskou variantou nejenom příjm. Tobišek, ale také např. Tobiška). Nositelé tohoto příjmení se nejčastěji vyskytují v okolí Hradce Králové, Prahy, Žamberku či Rychnova nad Kněžnou.
Použitá literatura:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl. Praha: Academia, 2010. 783 s. Dostupné také z: <http://eknihy.nkp.cz/search/handle/uuid:e3fd7f62-e38d-11e0-bfc3-001e4ff27ac1>. ISBN 978-80-200-1888-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2012 11:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu