příjmení Toběrný
Text dotazu
Dobrý den ,zajímá mě význam a původ jména TOBĚRNÝ - TOBĚRNÁ.
Odpověď
Dobrý den,
toto příjmení není úplně obvyklé. Našli jsme ho v:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Nákladem Jana Kotíka, 1897. jako digitalizovaný dokument http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795 .
"Tobiáš, jméno hebrejské; sluší sem příjmení: Tobiáš,...Tobísek,...Tobek, Tobel, Tober, Toberný. - Tober jako Šimer (Šimon): Toberný jako Vaňorný."
V běžných příručkách, které používáme k dotazům podobným tomu Vašemu, není příjmení Toběrný uvedeno.
Nejznámější a nejobsažnější příručky, zabývající se příjmením, jsou MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8. nebo MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4. aj.)
Se svým dotazem se můžete obrátit i na Jazykovou poradnu Ústavu pro český jazyk AV ČR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna .
Podle statistiky na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d je příjmení Toběrný na 20015. místě, četnost 34, Toběrná na 17508. místě, četnost 40.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2011 07:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu