příjmení Tělupil, Hickl, Steigl, Iró
Text dotazu
Prosím, jaký je význam příjmení Tělupil, Hickl, Steigl, Iró?
Děkuji moc
Odpověď
Dobrý den,
Vámi uvedená příjmení patří mezi méně užívaná příjmení v České republice. Tento nepočetný výskyt uvedených jmen na území ČR pravděpodobně zapříčinil, že výklady některých Vámi uvedených  příjmení nebyly zařazeny do žádné z publikací, jež se věnují výkladu původu českých příjmení.
Nejpočetnější skupinu z uvedených příjmení tvoří příjmení Hickl/Hicklová. V roce 2012 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména"  72 mužů a 85 žen s tímto příjmením.
Příjmení patří  do kategorie příjmení odvozených z křestních jmen německého původu začínajících na  Hug- , Hieg-, Hig-.
Kniha "Německá příjmení u Čechů" vysvětluje též původ příjmení Steigl. Příjmení bylo odvozeno ze středohornoněmeckého slova  stige = schody, posada, kotec. V České republice uvedené příjmení nosí 11 mužů a 25 žen.
Další dvě Vámi uvedená příjmení bohužel naše zdroje nevysvětlují. V případě příjmení Iró/Iróvá se jedná o velmi vzácné příjmení. Dle statistik žije v ČR pouze jedna žena tohoto jména.
Osob s příimení Tělupil/Tělupilová je o něco více. Statistiky uvádějí 45 mužů a 39 žen.
Zdroje:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* www.nasejmena.cz
* www.kdejsme.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2013 13:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu