příjmení Švaříček
Text dotazu
Dobrý den, velmi ráda bych se zeptala, zda mi nemůžete poradit kam se obrátit,
pokud bych chtěla znát původ nebo spíše význam příjmení Švaříček.
Sestavuji rodokmen mé rodiny a velmi ráda bych znala význam.
Kolem roku 1780 byla podoba příjmení Schwařzičzek.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Švaříček je zdrobnělinou příjmení Švagr  se zjednodušením gř na ř. Příjmení Švagr je odvozeno z apelativa (tj . slovo obecného významu) "švagr" = manžel sourozence, dříve i tchán nebo zeť.
Dle stránek www.kdejsme.cz žije v České republice přibližně 198 mužů a 194 žen s příjmením Švaříček/-ová; nejvíc v oblastech Třebíče a Jihlavy, dále např. Brna, Prahy či Znojma.
Použitá literatura:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Pokud sestavujete rodokmen, mohly by se Vám hodit informace o genealogii, které naleznete na stránkách služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/odkazy/genealogie-vyklad-jmen-1 a http://www.ptejteseknihovny.cz/odkazy/genealogie-prameny-literatura/view).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.02.2014 12:22
Martin Kralicek píše:
Čtvrtek 18.06.2020 22:08
Take patram po rodokmenu Svaricku. Jen myslenka. Rikate, ze jmeno mivalo podobu Schwarziczek? Nebylo by mozne, ze by bylo jmeno odvozeno od hory Schwarzeck v Nemecku? Hora je cca 8km od ceskych hranic, 15km od Zelezne Rudy.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu