Příjmení Sušil
Text dotazu
Dobrý den,
všimla jsem si zde mnoha dotazů mířících právě k původům příjmení. Mě by
zajímala historie toho mého - Sušilová. Za odpověď bych Vám byla velmi
vděčná.
Přeji pěkný zbytek dne.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Sušil vzniklo z příčestí slovesa sušit.
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 111 mužů a 173 žen s příjmením Sušil/Sušilová, toto příjmení se nejčastěji vyskytuje v Brně, Zlíně a Slavkově u Brna.
O původu Vašich předků ovšem výše uvedené informace příliš mnoho nevypovídají. Pokud byste chtěla znát historii a původ Vaší rodiny, je nezbytné provést genealogický výzkum. Při výzkumu se vychází z informací obsažených v rodinných dokumentech, posléze se procházejí matriky a další úřední dokumenty.
Jak postupovat při genealogickém výzkumu Vám mohou poradit např. následující publikace a zdroje:
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.))
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2012 10:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu