Příjmení Stroka a Polášek
Text dotazu
Dobrý den, slyšela jsem, že mi můžete dát odpověď na moji často kladenou otázku - odkud pochází příjmení Stroka? A dále bych se ráda zeptala i na příjmení Polášek. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
dotaz na původ příjmení Polášek jsme již v rámci služby Ptejte se knihovny zodpovídali, odpověď naleznete v archivu služby na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2011/prijmeni-kodalik-a-polasek.
Význam příjmení Stroka se nám bohužel v dostupných publikacích o původu příjmení nepodařilo dohledat. Doporučujeme Vám se s dotazem obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/.
Pro zajímavost Vám alespoň uvádíme statistiky četnosti příjmení Stroka dle stránek www.kdejsme.cz. v České republice žije cca 23 mužů a 22 žen s příjmením Stroka/-ová; nejvíce v oblastech Třince, Jeseníku, Jablunkova či Jičína.
Použitá literatura:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* Kotík, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2014 09:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu