příjmení STRAKA
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych vás poprosit. Mám dotaz
ohledně příjmení STRAKA jakého je původu, z jakého je století, jak vzniklo a
jak se vyvýjelo. Dále bych potřeboval, jak je toto příjmení v oblasti ČR
rozšířené a nějaké zajimavosti. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
existuje několikero výkladů příjmení Straka.
1) název ptáka (podle jeho vlastností: pestrost, hlučnost, nenechavost)
2) podle domovního znamení - podle nich byli často označováni obyvatelé domu
3) apelativum (tj. slovo obecného významu) straka = též strakaté dobytče; sekera (u vinařů)
4) z místního jména Straky, lidově Straka (zejména u rodin s židovskými předky)
Jméno se snad vyskytlo již ve 14.století.
Statistiky Ministerstva vnitra ČR ( dostupné na adrese http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx ) evidovaly ke dni 15.7. 2009 3713 mužů a 3915 žen s příjmením Straka/Straková.
Literatura o původu příjmení:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání druhé. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBn 80-86328-58-9.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: nákladem Jana Kotíka, 1897. 228 s.
Dostupné v rámci digitální knihovny Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.08.2011 10:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu