-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, je možné zjistit původ či význam příjmení Sporka , moc děkuji
Dobrý den,
příjmení Sporka bylo odvozeno od příjmení Spour, které vzniklo z přídavného jména "vzpurný". Příjmení Sporka patří do skupiny příjmení vzniklých z názvů a označení tělesných a duševních vlastností a stavů, konkrétně mezi příjmení z podstatných jmen označujících (přeneseně) způsob chování, postoj při jednání. V této skupině mají převahu příjmení z abstrakt. Ustalovala se z přízvisek, která tu vznikala tak, že názvem vlastnosti se označoval její nositel a názvem činnosti příslušný činitel. Z označování vlastností vznikala asi častěji příjmení adjektivní nebo z rozličných jmen činitelských než prostým přenesením. Přízviska a příjmení z abstrakt tohoto druhu jsou stará.
Dle statistik četnosti jmen a příjmení Ministerstva vnitra ČR žilo k 6.10.2015 na našem území 33 mužů a 77 žen s příjmením Sporka/Sporková. Pokud by Vás zajímaly i další statistiky, doporučujeme kromě stránek Ministerstva vnitra také např. servery Kde jsme (http://www.kdejsme.cz) nebo Naše jména (http://www.nasejmena.cz).
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 173. ISBN 80-86781-03-8.
* BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. Str. 228-229. Studie a prameny; sv. 14.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR - http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
12.10.2015 13:49