příjmení Špimr, Záviška a Langer
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych zjistit původ příjmení Špimr, Záviška a Langer. Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale příjmení Špimr/ Špimrová se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích. Podle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, žilo v roce 2011 v České republice pouze 62 osob s tímto příjmením. Se svým dotazem se můžete také obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám snad měli jazykoví odborníci poskytnout uspokojivější odpověď.
Příjmení Záviška/ Závišková pak vzniklo ze staročeského osobního jména Záviš, což je obměna osobního jména Závid. Obě pak znamenají závistivý, budící závist. Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz žilo v roce 2011 v České republice 299 osob s příjmením Zaviška/ Závišková. Z toho 131 mužů a 168 žen. Nejčastěji pak v Moravském Krumlově, Brně, Humpolci a Praze.
A příjmení Langer/ Langerová pochází z německého přídavného jména lang = dlouhý. Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz žilo v roce 2011 v České republice 3939 osob s příjmením Langer/ Langerová. Z toho 2100 mužů a 1839 žen. Nejčastěji pak v Praze, Brně, Olomouci či Zlíně.
Zdroje:
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Projité zdroje:
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2012 18:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu