příjmení Špiller
Text dotazu
Dobrý den, prosím sdělení:
1. Původ příjmení Špiller,
2. V berní rule Prácheňského kraje se nachází jméno Hrdina-Velké Nepodřice okres Písek,dodnes se dané chaupě říká Hrdinovna-ze kdy jsou nejstarší údaje o příjmení Hrdina a v jakých dokumentech by bylo možné získat o daném jméně a místě informace a původu tohoto jména. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď. Příjmení Špiller pochází ze středohornoněmeckého slova obecného významu spilaere = hráč. Příjmení Hrdina znamená člověka, hrdého statečného člověka, ale může být i ironickou přezdívkou člověka opačných vlastností.
Příjmení Hrdina bylo k 15.7.2009 v ČR 325. nejrozšířenější mužské příjmení (1831 nositelů) a 340. nejrozšířenější ženské příjmení (1877 nositelek).
Příjmení Hrdina patří do kategorie jmen "podle vlastností tělesných a duševních". Rozporuplnost v používání tohoto výrazu se týká i původu samého pojmu hrdina. Spojují se v něm staroslovanské kořeny slov s někdějšími významy jak pro dnešní hrdý a pyšný, tak i pro těžký a zlý, hrozný a obrovský, a dokonce i pro hloupý. Dostupné příručky bohužel neuvádějí první výskyt jména Hrdina v písemných dokumentech. O původu tohoto výrazu se nám v dostupných zdrojích nepodařilo více zjistit (etymologické slovníky, slovníky jazyka českého), proto Vám doporučujeme pro další informace obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český ČSAV, http://www.ujc.cas.cz .
Pokud Vás zajímal i původ místního jména Velké Nepodřice, podle knihy Místní jména v Čechách znamenala původní podoba Nepodržice ves lidí Nepodržových.
Skupina -rž- splynula v ř (Nepodřice). V písemných pramenech se objevují zmínky od roku 1360 (in villa Nepodreschicz), 1398 (Nepodrzicz), 1542 (w Nepodrziczych) atd.
Použité zdroje : MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2004. s. 69. ISBN 80-86881-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. II.díl. Praha : Epocha, 2003. s. 105-106. ISBN 80-86328-30-9.
PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách. Díl III, M-Ř. Praha : Česká akademie věd a umění, 1951. s. 204-205.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2012 08:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu