příjmení SOT a NIKODEM
Text dotazu
Dobrý den,
prosila bych o výklad příjmení SOT a NIKODEM.
Moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy "Naše příjmení" bylo příjmení Nikodem odvozeno z osobního jména Nikodém (z řeckého Nikodémos = "vítěz nad lidem", "v lidu vítězný" či "vítězství lidu"). V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 160 mužů a 175 žen s příjmením Nikodem/Nikodemová, příjmení se nejčastěji vyskytuje ve městech Praha, Strakonice a Brno.
Příjmení Sot není bohužel v nám dostupných publikacích o českých příjmeních uvedeno. Nejbližší příjmení k příjmení Sot, která jsou v publikacích uvedena, jsou Sotolař, Sotorník (příjmení byla odvozena ze slova sotor = mošna z rákosí) či Sotona (ze slovesa sotonit = soutěžit, trápit se). Dle statistik žilo v lednu 2010 v ČR pouze 5 mužů a 4 ženy s příjmením Sot/Sotová, a to ve městech: Most, Ostrava, Kladno, Litvínov a Mladá Boleslav.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.))
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.10.2011 13:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu