příjmení Soralová
Text dotazu
Chtěla bych zjisti původ příjmení Soralová
Děkuji za brzkou odpověď!!!
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale příjmení Soral, Soralová se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích zabývajících se původem a významem příjmení v ČR. Pravděpodobně jeho nízký výskyt na území ČR zapříčinil, že není uvedeno v níže zmíněných publikacích.
Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk mohli pravděpodobně poskytnout uspokojivější odpověď.
Pro zajímavost podle statistik ze serveru www.nasejmena.cz v roce 2012 žilo v ČR pouze 11 mužů a 10 žen s tímto příjmením. Nejčastěji pak v Praze, Chomutově a Moravské Třebové.
Projité zdroje:
* http://www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : TAX AZ KORT, 2002. ISBN 80.238-8173-6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2013 10:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu