Přijmení Smrž
Text dotazu
Dobrý den,
všimla jsem si zde mnoha dotazů mířících právě k původům příjmení. Mě by
zajímala historie toho mého - Smržová, SMRŽ. Za odpověď bych Vám byla velmivděčná.
Přeji pěkný zbytek dne.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
přijmení Smrž či Smrža, dle příručky " Naše příjmení" od Moldanové, D.
pochází z názvu jedlé houby, či z přezdívky člověka s vrásčitým obličejem.
Patří mezi 797. nejčastěji se objevující příjmení.
Ke dni 31. 1. 2010 žilo v České republice 1678 osob s příjmením Smrž/ Smržová. 812 mužů a 866 žen. Nejčastěji v Praze, Táboře či Českých Budějovicích.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.))
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : aneb příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha : Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9.
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz/
Hezký den.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2012 11:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu