příjmení Skramlík
Text dotazu
prosím o info o původu příjmení Śkramlík nebo
Skramlik či Schramlik,vím že můj rod žil i v Rakousku jen nevím co znamená
děkuji za případnou odpověď
Odpověď
Dobrý den,
původ příjmení Skramlik/ík lze odvodit od příjmení Škramlík, které pochází ze stejnojmenného apelativa (tj. slova obecného významu) škramlík = krabička; člověk ďolíčkovaný po něštovicích; též je vykládán původ z apelativa skramlík, které je odvozeno ze skramný = tučný.
Ministerstvo vnitra ČR evidovalo ke dni 15.7.2009 17 (Skramlík), 68 (Škramlík) mužů a 13 (Skramlíková), 83 (Škramlíková) žen, viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx .
Výše uvedená slova bohužel nejsou uvedena v etymologických slovnících, tedy nelze přesněji určit jejich původ. Pokud máte zájem o konkrétnější informace, obraťte se, prosím, na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (www.ujc.cas.cz).
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd.. Praha : SPN, 1992. 483 s. ISBN 80-04-23715-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2011 08:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu