Příjmení Škarba a Infner
Text dotazu
Dobrý den,ráda bych znala původ příjmení Škarba a Infner. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
starší publikace (KOTÍK, A. Naše příjmení, 1897) odvozují příjmení Škarba od škaredý či škaredit se.
V novějších publikacích (např. MOLDÁNOVÁ, D. Naše příjmení, 2004) není již bohužel příjmení Škarba uvedeno. Nejbližší zde uvedené příjmení je Škarda (odvozené z přídavného jména škaredý či z názvu rostliny (škarda)).
V lednu 2010 žili v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" pouze 2 muži a 7 žen s příjmením Škarba/Škarbová, a to v Karlových Varech, Kopřivnici a Bruntálu.
Příjmení Infner není, bohužel, v níže zmíněných publikacích uvedeno.
Osob s tímto příjmením žilo k zmíněnému datu 5, 3 muži a 2 ženy, v Kroměříži a Karviné.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897.
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2012 15:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu