-
To se mi líbí
-
Doporučit
Prosím o vysvětlení původu a významu příjmení Šír a Hátle
Dobrý den,
příjmení Šír mohlo být dle knihy "Naše příjmení" odvozeno ze středohornoněmeckého přídavného jména schir = čistý, jasný či ze středohornoněmeckého Schier = rychlý. Nejčastěji ovšem bylo pravděpodobně odvozeno ze starého hornického a hutnického slova kulšír = kdo hospodařil s uhlím na staré huti.
Druhé Vámi uvedené příjmení Hátle bylo dle knihy "Německá příjmení u Čechů" odvozeno od slova hētl (hēitla) = hlavička.
Ke konci roku 2016 žili v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru „Naše jména“ 840 mužů a 866 žen s příjmením Šír/Šírová a 198 mužů a 187 žen s příjmením Hátle/Hátlová (16 žen s příjmením Hátleová). Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.) * Naše jména: www.nasejmena.cz
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
16.03.2018 14:29