příjmení Šigut
Text dotazu
Dobrý den, chci Vás požádat o zjištění původu
příjmení "Šigut"...děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Šigut patří mezi příjmení označující tělesný vzhled. Bylo odvozeno od středohornoněmeckého (od 12. do 16. století) přídavného jména "schiec" (< schieget, schiget) znamenající "křivý". Nepravděpodobný je původ z osobního jména Sigmunt, germánského osobního jména složeného z "sigú" = vítězství a "munt" = ochrana.
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území 421 mužů a 435 žen s příjmením Šigut/Šigutová.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. Str. 182, 223. ISBN 978-80-86781-03-8.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Sv. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Str. 339. ISBN 80-7044-212-3.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR -
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.10.2011 13:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu