Příjmení Semuf
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě původ příjmení mého
přítele: Semuf. Na internetu jsem nic nenašla, krom výskytu tohoto příjmení
v Americe, ale tam žijí jeho příbuzní přistěhovaní odtud.
Odpověď
Dobrý den ,
bohužel ani nám se nepodařilo dopátrat se původu příjmení Semuf.
Procházeli jsme publikace o původu příjmení a jmen, etymologické slovníky i volně dostupné zdroje na internetu (jejich seznam na konci odpovědi v části "použitá literatura").
S dotazem se obraťte, prosím, na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (kontakt: https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html), snad Vám zde jazykoví odborníci podají požadovanou odpověď.
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání druhé. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 866 s.
Kniha je dostupná v rámci digitální knihovny Kramerius, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowChars.do .
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBn 80-86328-58-9.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. 651 s. ISBN 80-200-0775-X.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint podle 3.vydání z roku 1971. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštní zřetelem k slovům kulturním a cizím. 2.vydání. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992. 483 s. ISBN 80-04-23715-0.
Příruční slovník jazyka českého. Díl V, S-Š. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1948-1951.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2011 12:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu