Příjmení Sedrmajer
Text dotazu
Dobrý den, chci se zeptat na původ příjmení Sedrmajer. Našel jsem pouze, že majer je buďto z němčiny správce, nebo židovsky učitel. Takže Sedr bude nejspíše místní název?
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale bohužel se nám nepodařilo vyhledat příjmení Sedrmajer/ Sedrmajerová v žádných nám dostupných zdrojích. Pravděpodobně nízký výskyt tohoto příjmení na území České republiky (v roce 2011 žilo v ČR pouze 9 osob s tímto příjmením) zapříčinil, že nebylo toto příjmení zařazeno do žádné z níže uvedených příruček. Nejpodobnější příjmení, které se nám podařilo vyhledat je příjmení Sedlmajer, které vzniklo ze středohornoněmeckého apelativa (slovo obecného významu) sëdel = sídlo, sëdelhof = panský dvůr; Sedlmajer byl patrně nájemce panského dvora nebo majitel dvora kdysi panského.
Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk Český AV ČR, http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám jazykoví odborníci snad mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Projité zdroje:
* http://www.kdejsme.cz
*  MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2012 15:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu