příjmení Schwenger, Švengr
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ a význam příjmení Schwenger, Švengr. Pomohlo by mi to v hledání rodokmenu. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale bohužel se nám nepodařilo dohledat původ ani význam příjmení Schwenger ani Švengr v žádných nám dostupných zdrojích. Pravděpodobně nízký výskyt tohoto příjmení na území ČR zapříčinil, že nebyla zařazena do žádných z níže uvedených příruček, zabývajících se příjmením.
Pro zajímavost tedy alespoň uvádíme, že dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz žilo v roce 2011 v ČR 53 osob s příjmením Švengr, Švengerová. Z toho 25 mužů a 28 žen. Nejčastěji pak v Jihlavě, Pelhřimově, Českém Brodě a Ostravě. A dále zde žilo 8 osob s příjmením Schwenger, Schwengerová. Z toho 4 muži a 4 ženy. Nejčastěji pak v Praze, Rychnově nad Kněžnou, Berouně a Říčanech.
S Vaším dotazem se také můžete zkusit obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk Český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna, kde by Vám pravděpodobně mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Projité zdroje:
* http://www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 09:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu