příjmení Samková
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ přijmení Samková?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Samek, Samková patří do skupiny příjmení, která jsou odvozena buď z apelativa samec = silný, rázný člověk; silné pivo; řízná kořalka. Nebo mohla také být tato příjmení odvozena, jako spíše i ve Vašem případě, z osobního jména Samuel. Jméno Samuel pochází z hebrejského Š(é)múél = jméno boží. Toto jméno bylo oblíbené u rodin z židovskými předky, či též u českých bratří.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice 1615 mužů s příjmením Samek (s věkovým průměrem 41 let) a 1900 žen s příjmením Samková (s věkovým průměrem 43 let). Nejčastěji žilo tito v roce 2012 v Praze, Ostravě či Hradci Králové. Další statistické údaje je možné najít na zmíněných stránkách www.nasejmena.cz.
Zdroje:
http://www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat? 4. přepracované a dopl. vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 09:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu