příjmení Samcová
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o zjištění
původu příjmení Samcová(Samec). Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Samec bylo odvozeno ze slova samec, které se ovšem používá či používalo v několika různých významech. Samcem mohl být nazván silný, rázný člověk, říkalo se tak též silnému pivu či kořalce. Příjmení mohlo vzniknout také odvozením ze zdrobnělé podoby osobního jména Samuel (hebrejsky Š(é)múel = jméno boží - oblíbené jméno u rodin s židovskými předky či u českých bratří).
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 637 mužů a 739 žen s příjmením Samec/Samcová, příjmení se nejčastěji vyskytuje v Táboře, Praze a Strakonicích.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR na stránkách Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
* Internetová jazyková příručka: http://prirucka.ujc.cas.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2012 09:47
hana fišerová samcová píše:
Úterý 03.05.2016 18:47
Jsem rozená Samcová. Po otci mám opis rodného listu mého předka z r. 1620 k vesnice v Jižních Čechách. Zdege vysvětluje vznik jména od staročeského samac=samotář.
PSK - admin píše:
Středa 04.05.2016 08:11
Dobrý den, děkujeme za doplnění odpovědi, služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu