příjmení Salveta
Text dotazu
Dobrý den,
už několik let pátrám po původu příjmení Salveta. Dle dostupných rodných a
oddacích listů jsem si vytvořil rodokmen až k počátku 19. století, nicméně v
tehdejší době byly tyto dokumenty prosté, proto moje stopa skončila u
Salveta Josefa Františeka nar. 18.11.1907 v Obersiebenbrunn-Florisdorf
(Rakousko), pak už znám jen jméno jeho otce Salveta Josefa nar. 30.3.1882 a
jeho otce Salveta Josefa a matky rozené Chmelíkové Františky , bohužel bez
místa jejich původu.
Velmi Vás prosím o informaci o geografickém a lingvistickém původu příjmení
"Salvet", případně o jakékoliv informace, které mi pomohou v dalším
pátrání...
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Salvet, Salva a Salvét pravděpodobně vycházejí z německého apelativa (tj. slova obecného významu) Salweide = keř jíva, případně snad i z latinského pozdravu Salvete"! (Buďte zdrávi) nebo německého nářečního apelativa Salweder = ledek. Pro informace o rozšíření příjmení Salvet na území Rakouska bychom Vám doporučili obrátit na rakouské knihovny.
V České republice je při vytváření rodokmenu nutné od určité fáze navštívit Státní oblastní archivy (http://www.cesarch.cz/adresar.php , http://www.genea.cz/informace/rady-do-zacatku/) , kde jsou uloženy matriky narozených, oddaných a zemřelých a další dobové materiály. Část archivu již přistupila k digitalizaci těchto matrik a jejich zveřejnění na internetu (http://www.genealogie.cz/aktivity/digitalizace/ ).
Bohužel nemáme informaci, jakým způsobem je tato problematika řešena v Rakousku, tj. zda jsou příslušné historické materiály ponechány ve správe farností (obec Obersiebenbrunn byla v minulosti i farností, která spadala do vídeňské diecéze, obec Obersiebenbrunn-Florisdorf jsme nenalezli, http://www.erzdioezese-wien.at/edw/organisation/vikariate/dekanate/dekanat/Marchfeld/Obersiebenbrunn#p9796) nebo zda jsou, obdobně jako v ČR, shromažďovány v archivech či církevních úřadech vyšší úrovně. Více informací by Vám opět mohli poskytnout rakouští kolegové, např. ttp://www.bmeia.gv.at/cz/kultura/praze.html
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2010. s. 164. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.05.2011 09:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu