příjmení Salaguarda
Text dotazu
Zabývám se hledáním předků a zadávání jich do rodokmenu. Včera jsem narazil na příjmení Salaguarda (Salaquarda). Moc by mě zajímalo jaký má původ toto příjmení.
Předem moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
přímo příjmení Salaguarda se nám nepodařilo vyhledat v nám dostupných zdrojích, ale příjmení Salaquarda, které též uvádíte, a které bude mít předpokládáme nejspíše stejný základ, vzniklo podle knihy "Naše příjmení" od Moldanové, D. z italského salvaguardia = ochranná stráž.
Podle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žily na konci roku 2012 v České republice pouze 2 ženy s příjmením Salaguardová. A žádný muž s příjmením Salaguarda. A 42 mužů s příjmením Salaquarda (s věkovým průměrem 38 let) a 39 žen s příjmením Salaqurdová (s věkovým průměrem 46 let). Nejčastěji pak tito žili na konci roku 2012 v Chrudimi či Uherském Hradišti.
V případě zájmu je možné další statistické údaje dohledat např. na zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo na stránkách ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* http://www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : TAX AZ KORT, 2002. ISBN 80.238-8173-6.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2013 09:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu