Příjmení Rumlena, Finkous
Text dotazu
Jaký je původ příjmení RUMLENA a FINKOUS?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Rumlena ani Finkous nejsou bohužel v nám dostupných publikacích uvedena. Příjmení Rumlena ovšem bude pravděpodobně stejného původu jako příjmení Ruml, Rumler. Tato příjmení byla odvozena z německého rummel = shon, popřípadě z osobního jména Romuald (hrôd=sláva a walt=vládce), příjmení Rumler má původ v německém slově Rumler = kdo hlučí.
Jako nejbližší příjmení k příjmení Finkous je v publikacích o českých příjmeních uváděno příjmení Fink, které bylo taktéž odvozeno z němčiny: Fink = pěnkava.
Ke dni 15.7.2009 žilo v České republice pouze 46 mužů a 50 žen s příjmením Rumlena/Rumlenová  a 56 mužů a 57 žen s příjmením Finkous/Finkousová.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.09.2011 14:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu