příjmení Říkovská a Adamcová
Text dotazu
Dobrý den, prosím bylo by možné dohledat původ a
význam příjmení Říkovská a Adamcová. Velice Vám děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
dle starších publikací (KOTÍK, A. Naše příjmení, 1897) bylo příjmení
Říkovský odvozeno z místního jména (např. Říkov, Říkovice).
Příjmení Adamec patří mezi početná česká příjmení odvozená z osobního jména
Adam (biblické jméno hebrejského původu, souvisí s hebrejským "hádám" =
prsť, země, jméno se vykládá jako "člověk stvořený ze země").
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a
serveru "Kde Jsme" 64 mužů a 63 žen s příjmením Říkovský/Říkovská a 3227
mužů a 3384 žen s příjmením Adamec/Adamcová.
Zdroje:
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení
českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze
zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. nové vyd. V
Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897.(plný text knihy je volně dostupný v
rámci systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795)
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác,
2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a
dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR na stránkách portálu Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
* Internetová jazyková příručka: https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.03.2012 13:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu