Příjmení Řáepk a Mišner
Text dotazu
Dobrý den.
Prosim zda je možné zjistit něco o původu a významu příjmení Mišner a Řápek.
Děkuji a zdravím.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Řápek bylo odvozeno ze slova řápek = korbel bez víka (v pivovaře);
hubička nádoby; držadlo lžíce.
(např. MOLDÁNOVÁ, D. Naše příjmení, 2004).
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a
serveru "Kde Jsme" 40 mužů a 48 žen s příjmením Řápek/Řápková, a to
především v Praze a Brandýse nad Labem.
Příjmení Mišner není, bohužel, v níže zmíněných publikacích uvedeno.
Osob s tímto příjmením žilo k zmíněnému datu 45, 19 mužů a 26 žen,
nejčastěji se toto příjmení vyskytuje v Brandýse nad Labem.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác,
2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a
dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení
českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze
zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897.
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250
nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších
příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita
J.E. Purkyně, 1998
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.03.2012 09:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu