příjmení Punda
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ příjmení Punda. Mělo by se snad jednat o francouzské příjmení napoleonského vojáka, který u nás zůstal po bitvě u Slavkova. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Punda se nám bohužel nepodařilo dohledat v žádné příručce o původu a významu příjmení, které máme k dispozici (jejich seznam v závěru odpovědi).
S dotazem se můžete obrátit na Ústav pro jazyk český AV ČR, který pro zodpovídaní jazykových jevů zřídil speciální jazykovou poradnu (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/).
Pro zajímavost Vám uvádíme statistiky četnosti výskytu příjmení dle stránek www.kdejsme.cz awww.nasejmena.cz. V České republice žije cca 92 mužů a 83 žen s příjmením Punda/-ová; nejvíce v okolí Jindřichova Hradce a dále např. Prahy, Přeštic či Českých Budějovic.
Použitá literatura:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.05.2014 17:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu