Příjmení Posejpal
Text dotazu
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat na původ příjmení Posejpal/ová.
Potřebuji to totiž do školy.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Posejpal, dle Moldanové, vzniklo z příčestí minulého činného slovesa (po)sypal. nebo (po)sápat se, dorážet na někoho.
Použité zdroje:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pokud Vás zajímá více, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Posejpal dle statistiky MVČR ke dni 9.5.2007 je 124 (http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/ce
t_prijm_muzi.xls).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.04.2010 14:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu