příjmení "Polák","Sigmundík" a "Srb"
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych zjistit původ příjmení
"Polák","Sigmundík" a "Srb". Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Polák má několik možných vysvětlení původu. Nejčastěji ovšem bylo odvozeno z národního jména Polák.
"Poláci mají své jméno po Polanech, starobylém slovanském kmeni, jenž sehrál důležitou roli při sjednocování dalších (Mazurů, Vislanů, Slezanů...).
Polané sídlili na území mezi středními toky řek Visly a Varty. (...) Jazykovědec Staszewski napsal: "Polák dnes stejně jako dřív znamená obyvatel polí, rovin" (...) Polákem u nás tedy byl samozřejmě nazván: *příslušník sousedního národa *kdo přišel z Polska *kdo si třeba odtamtud přivedl ženu *kdo s Poláky byl v častém styku (obchodoval s nimi ap.) *kdo o nich často (ať tak či onak) hovořil *ale třeba i ten, kdo se přistěhoval z místa zvaného Pole."
(MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002. s. 40.)
Podobně též příjmení Srb bylo odvozeno od jména národa. V tomto případě od kmene Lužických Srbů.
Příjmení Sigmundík vzniklo z křestního jména Zikmund (Zigmund). Jedná se germánské osobní jméno složené ze sigu = vítězství a munt = ochrana.
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 6873 mužů a 7123 žen s příjmením Polák/Poláková, 783 mužů a 1377 žen s příjmením Srb/Srbová a pouze 1 žena s příjmením Sigmundíková.
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.11.2011 13:41
Miroslav Čolakovič píše:
Sobota 31.07.2021 20:37
Chtěl bych zjistit puvod příjmení Čolakovič A kolik je osob trvalé hlášeno s tímto příjmením v České republice Děkuji
PSK - admin píše:
Pátek 24.09.2021 09:21
Jedná se o jméno pocházející asi z území bývalé Jugoslávie. Podle informací nalezených na stránkách www.nasejmena.cz žijí na území ČR 4 muži s příjmením Čolakovič (https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=369176&typ=prijmeni) a 4 ženy s příjmením Čolakovičová a to v krajích Vysočina, Jihomoravském kraji a Olomouckém kraji.
Původ jména jsme nalezli u hesla Enver Čolaković ve Wikipedii (https://cs.wikipedia.org/wiki/Enver_%C4%8Colakovi%C4%87). Podle tohoto zdroje: „Rodinné příjmení Čolaković má původ v tureckém slově çolak neboli jednoruký. Lze předpokládat, že zakladatel rodu byl chromý a zažitá přezdívka se později stala i jeho příjmením.“
Nepodařilo se nám informace v našich zdrojích zcela ověřit, ale nalezli jsme, že překlad by mohl odpovídat (např.: https://fr.wiktionary.org/wiki/manchot; http://novanobilitas.eu/rod/zungaberg).
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu