příjmení Pinďák
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych, prosím, zjistit původ přijmení Pinďák. Marně ho hledám. Děkuji :)
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pinďák jsme bohužel v žádné knize o původu a významu příjmení nenašli (seznam použité literatury naleznete v závěru odpovědi). Nejblíže podobné příjmení je uvedeno v publikaci od Kotíka, a to příjmení Pinda (u tohoto příjmení jsou taktéž uvedena stejně odvozená Píza, Píca, Pinka). Všechna tato příjmení znamenají kep, což je staré označené pro ženské pohlavní orgány (lat. vulva). Pinda ovšem také znamená osobu, která ráda pindá.
Pro přesnou odpověď se zkuste obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (www.ujc.cas.cz).
Pro zajímavost Vám uvádíme statistiky četnosti dle stránek www.kdejsme.cz . V České republice je evidováno přibližně 197 mužů a 197 žen s příjmením Pinďák/-ová; velká část se nachází v převážně v oblasti Valašských Klobouk, dále např. Luhačovice či Vsetín.
Použitá literatura:
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.03.2014 10:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu