příjmení Pícl
Text dotazu
Zdravím,
zajímal by mě původ a případně význam příjmení Pícl.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pícl, Píclová se nám nepodařilo vyhledat, v žádných nám dostupných zdrojích, zabývajících se původem a významem příjmení v ČR, ale našli jsme příjmení Picl, Piclová. Předpokládáme, že by mohlo mít stejný původ. Podařilo se nám najít dvojí vysvětlení tohoto příjmení.
1. Toto příjmení Picl vzniklo z Picel = zdrobnělina od Putz nebo od bütze, phütze = studna, louže.
2. Toto příjmení patří do skupiny příjmení Picl, Píza, Píca, Pinda, Pinka atd. = vulva. Někdy také v přeneseném významu škatulka, nádoba na peníze při hře, či člověk, který rád pindá.
Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2011 žilo v ČR podle statistik ze serveru www.kdejsme.cz pouze 137 osob s příjmením Pícl, Píclová. Z toho 69 mužů a 68 žen. Nejčastěji pak v Kralovicích, Plzni, Praze či Nýřanech.
Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám mohli podat uspokojivější odpověď.
Zdroje:
* http://www.kdejsme.cz
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2012 15:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu