Příjmení Pícek
Text dotazu
dobry den,
bola by som vam vdacna ak by ste mi objasnili povod priezviska PICEK a jeho
vyskyt v CR ci SR.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení /"Picek"/ vzniklo ze staročeského slova /"picek"/, které označovalo krmného vepříka.
Dle statistik Ministerstva vnitra (stav ke dni 28. 5. 2008) žije na území ČR 530 mužů s příjmením Picek, 1022 žen s příjmením Picková (ovšem přechýlená podoba je stejná i pro příjmení Picka).
Dle Databáze vlastných mien a názvov lokalit na Slovensku (http://slovnik.juls.savba.sk/priezviska-bibliografia.html ) v r. 1995 žili na území SR 4 muži s příjmením Picek, 7 žen s příjmením Picková, 4 ženy s příjmením Piceková. Aktuálnější statistiky pro Slovensko dle naších informací neexistují.
Zdroje.
Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
http://slovnik.juls.savba.sk/?d=priezviska
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.01.2009 14:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu