příjmení PEKTOR a VYSTRČIL
Text dotazu
Dobrý den,
můžete mi,prosím,zjistit,jakého původu jsou příjmení PEKTOR a VYSTRČIL?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Vystrčil bylo odvozeno ze slovesa vystrčit. Nazýván tak byl člověk, který bydlel v chalupě předsunuté před ostatní; majitel chalupy, který bydlel mimo obec ("na vystrkově").
Příjmení Pektor není bohužel uvedeno a vysvětleno v žádné nám dostupné literatuře o českých příjmeních. Nejbližší příjmení ke jménu Pektor je příjmení Pek. Příjmení bylo odvozeno o osobního jména Petr (jméno řeckého původu - petros = překlad aramejského képhá - znamená "skála, skalák, skálopevný") či z německé nářeční podoby slova Pek, Beck = pekař.
Ke dni 15.7.2009 žilo v České republice 522 mužů a 524 žen s příjmením Vystrčil/Vystrčilová a 77 mužů a 84 žen s příjmením Pektor/Pektorová .
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.06.2011 08:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu