příjmení Pátý
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych vědět, jaký je původ příjmení Pátý.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
K původu zadaného příjmení byly nalezeny následující odkazy:
1) dle Moldanové:
Pátý = z příd. jm., viz. Paták, Pátek
Pátek = z názvu pátého dne v týdnu, který byl dnem každodenního půstu Paták = 5 grošů, , hrnec na 5 šejdlíků; nástroj na strouhání pat u dřeváků, ze sl. pátat  se = lísat se
Zdroj:
Moldanová, Dobrava, 1936-
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- Vyd. 2., upr.. -- Praha : Agentura Pankrác, 2004. -- 229 s. ; 24 cm  ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
2) dle Kotíka
Pátý = odvozenina z čísla
Zdroj:
Kotík, Antonín, 1840-1919
Naše příjmení / studie od Ant. Kotíka. -- V Praze : A. Kotík, 1894 (Tiskem Edvarda Beauforta). -- 288 s. ; 24 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2012 18:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu