příjmení PALIČKA a LAMICH
Text dotazu
Prosím o sdělení původu příjmení PALIČKA a LAMICH.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Palička vzniklo ze zdrobnělého slova obecného významu palice, další původ je možný také ze slova obecného významu palič = žhář.
Příjmení Lamich by podle Antonína Kotíka mělo označovat toho, kdo všechno poláme = lamželezo. Podobně jako příjmení Lamač, Lamáček, Lamka, Lameš, Lamát nebo Lámr.
Publikace Německá příjmení u Čechů uvádí ještě příjmení Lámich, resp. Lámichová, které mohlo být odvozeno od příjmení ze zdomácnělých křestních jmen německého původu a jejich odvozenin - Lambert nebo Lamprecht.
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území 690 mužů a 709 žen s příjmením Palička/Paličková a 47 mužů a 49 žen s příjmením Lamich/Lamichová.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. Str. 134. ISBN 978-80-86781-03-8.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897. Str. 87. Volně dostupné také v digitalizované podobě v rámci digitální knihovny Kramerius - http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20577100 .
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Sv. 1 . Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Str. 109. ISBN 80-7044-212-3.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR -
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2011 12:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu