příjmení Otisk, Holuša
Text dotazu
Dobrý den,
Chtěla bych Vás poprosit o pomoc. Hledám původ příjmení Otisk, Holuša a Osmančík. Osmančík se prý začalo vyskytovat po vpádu Turků na Moravu. Holuša by snad mělo být počeštěné nějaké švédské jméno, které se začalo objevovat po třicetileté válce.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Holuša je dovozeno od přídavného jména holý; obdobně vznikla např. příjmení Holuška či Holuscha.
Příjmení Osmančík skutečně souvisí s Turky, konkrétně se jedná o zdrobnělinu za Osman = Turek; přezdívka vysloužilci z tureckých válek a pod.
Příjmení Otisk se nám bohužel nepodařilo dohledat, doporučujeme  Vám kontaktovat Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/.
Pro zajímavost Vám také uvádíme statistiky četnosti výskytu příjmení v České republice dle stánek www.kdejsme.cz a www.nasejmena.cz.
Příjmení Holuša: cca 451 mužů, 440 žen; převážně v oblastech Ostravy a Opavy, dále např. Hlučín či Praha.
Příjmení Osmančík: cca 133 mužů a 133 žen; převážně v oblastech Hlučína a Ostravy, dále např. Opava, Kravaře či Hořovice.
Příjmení Otisk: cca 165 mužů a 160 žen; nejvíce v oblasti Ostravy, dále např. Hlučín a Havířov.
Použitá literatura:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2014 14:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu