Příjmení Ondrušek
Text dotazu
Dobry den.
Chtel jsem se zeptat, zda mate informace o tom, jak vzniklo prijmeni
Ondrusek a zda ma nejaky vyznam v tomto prijmeni psani krouzku nad u.
Dekuji.
Odpověď
Dobrá den,
příjmení Ondrušek (i Ondrůšek v nezměněném významu) jsou jedny z mnoha příjmení, které jsou odvozeny od osobního jména Ondřej. Toto jméno je řeckého původu (z čec. Andreas) a znamená "mužný, statný, odvážný".
Osamostatnělou zkráceninou je Ondra.
Statistiky Ministerstvaa ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 269 mužů a 510 žen s příjmením Ondruška/Ondrušková, viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx .
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání druhé. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miroslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? : původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář : informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl.. Praha : Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.10.2011 10:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu