Příjmení Olivík a Suk
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký původ má příjmení Olivík/Olivíková a Suk/Suková. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Olivík/ Olivíková se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích. Pokud byste tedy měla zájem, můžete se zkusit obrátit také na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám mohli poskytnout pravděpodobně uspokojivější odpověď.
A příjmení Suk/ Suková vzniklo z apelativa suk, v přeneseném významu = člověk zdravý, neústupný, nemluvný.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz žilo v roce 2011 v České republice 2410 osob s tímto příjmením. Z toho 1176 mužů a 1234 žen. Nejčastěji pak v Praze, Lounech, Kladně či Náchodě.
Zdroje:
• http://www.kdejsme.cz
• MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
• MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
• MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
• MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
• KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
• BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.12.2012 11:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu