příjmení Nedoma
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych vědět jak vzniklo příjmení Nedoma
Odpověď
Dobrý den,
k zjišťování původu a významu příjmení existuje několik příruček, které při práci využíváme a jsou také dostupné ve většině větších knihoven:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Mladá fronta, 1983.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Praha: Regia, 2003. ISBN 80-86367-35-5.
Dalšími zdroji:
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E.Purkyně, 1998. ISBN 80-7044-212-3.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Nákladem Jana Kotíka, 1897. jako digitalizovaný dokument  http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795 <http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795> .
Příjmení Nedoma, které Vás zajímá, je uvedeno takto:
Nedoma - z osobního jména Dom-orad apod.; částice ne- dodává jménu ochrannou sílu.
Čerpáno z: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Mladá fronta,1983.
Se svým dotazem se můžete obrátit i na Jazykovou poradnu Ústavu pro český jazyk AV ČR  http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna <http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna> .
Ve statistice na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d <http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d>  je příjmení Nedoma na 23947. místě, četnost 42.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.05.2013 17:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu