příjmení Mundil/ Mundilová
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se dověděla něco o původu a významu příjmení Mundil. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Mundil/ Mundilová se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích. A dokonce podle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, v České republice nežil v roce 2011  nikdo s tímto příjmením. Nejpodobnější příjmení, které se nám podařilo vyhledat je Mundl/ Mündel, které z něm. apelativa Mündel = schovanec.
Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám pravděpodobně mohli jazykoví odborníci poskytnout uspokojivější odpověď.
Projité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.07.2012 10:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu