příjmení Moravec
Text dotazu
Dobrý den,prosím o zjištění původu příjmení Moravec-Moravcová.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Moravec patří do skupiny častých příjmením v ČR, k 4.2.2014 MV ČR eviduje 5 862 mužů a 6 037 žen s příjmením Moravec/Moravcová. Je odvozeno od příjmení Morava, které se vykládá jako "člověk z Moravy". Objevuje se např. v roce 1665, kdy je zmiňován "Jan Frýdecký jinak Moravec", tedy Moravan.
Kniha "Jména tajemství zbavená" dále podrobněji uvádí, že příjmení Moravec patří k příjmení odvozeným na základě původu nositele.  Moravec může být trochu zhrubělým synonymem pro Moravana, ale je to také označení příslušník  českého národa žijícího na pomezí česko-polském (Hlučínsko ...). Podoba Moravec může být i zdrobnělinou  (pomocí přípony -ec) jména člověk, kterému říkali Morava. Mladší nebo menší  z nich mohl být nazván Moravcem. Určitě to rovněž v nejednom případě bylo vhodné jméno pro někoho, kdo se přistěhoval ze vsi s "Moravou" v názvu atd. V Čechách to též mohlo být jméno pro člověka, který měl s někým na Moravě intenzivní styky - obchodní, rodinné atd.
použité zdroje:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. s. 120. ISBN 80-86781-03-8.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. s. 172-173. ISBN 80-86328-10-4.
* http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2014 09:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu